Kan creativiteit ontwikkeld worden?

Veel mensen denken dat creativiteit een aangeboren talent is  – iets dat moeilijk (aan)geleerd of ontwikkeld kan worden.

Doorgaans zie ik mezelf als een vrij creatief persoon. Toch merkte ik dat ik mij minder creatief begon te voelen, naarmate ik langer in de ‘intelligente lock-down’ zat. Dit zette mij aan tot reflectie en om me te verdiepen in creativiteit. Want in hoeverre kunnen we creativiteit ontwikkelen en stimuleren? Uiteindelijk ben ik tot vier bouwstenen gekomen die creativiteit kunnen bevorderen.

Nieuwe prikkels

creativiteitNaarmate de lock-down vorderde kreeg ik minder afwisseling in mijn leven. Door meer van hetzelfde te doen, kwam ik dieper in mijn eigen perspectief te zitten en begon ik meer met dezelfde ogen naar dezelfde realiteit te kijken. Dit begon zelfs zijn weerslag te hebben op de manier hoe ik naar de natuur keek, deze natuur leek steeds meer van hetzelfde.
Toen heb ik besloten dat ik nieuwe prikkels wilde hebben. Zodoende werd de opblaaskajak weer eens uit de verpakking gehaald en heb ik mijn ‘winterwielrenfiets’ ingeruild voor een mountainbike. Hierdoor ging ik anders naar natuur kijken. Bospaadjes waren niet meer alleen paadjes waarop ik wel of niet fijn kon wandelen, maar werden geanalyseerd op de mogelijkheden om hier plezier te hebben met een mountainbike.
Het mooie hieraan: Het hielp mij ook op werkgebied om weer creatief te zijn. Niet alleen in het bos, maar ook buiten het bos kon ik weer anders denken, vanuit een ander perspectief redeneren.

Dit is waarom wij het bij Fresh Habits zo belangrijk vinden dat mensen binnen en/of buiten hun werk (nieuwe) prikkels blijven zoeken. Een nieuw team, nieuwe klanten, opleidingen, hobby’s, etc.. Het maakt ons echt creatiever!

De tijd nemen

Het valt ons al langer op dat mensen graag (te?) snel beslissingen willen nemen, dat we dit vaak doen vanuit onze ervaring. Daar hoeft niks mis mee te zijn. Maar om creatieve beslissingen te nemen kan het juist nodig zijn om extra tijd te nemen, zodat je niet alleen ‘de aanpak van de vorige keer’ overweegt. Als je hier meer over wilt lezen, lees dan deze blog eens: https://www.freshhabits.nl/uistellen-zorgt-voor-creativiteit/.

Experimenteer

Veel mensen zijn geneigd om vooraf te bedenken hoe een idee uitpakt. En zijn daarbij ook nog eens behoorlijk kritisch, veel van ons zien snel beren op en/of gaten in de weg.

Bij Fresh Habits laten we ons niet tegenhouden door ideeën waar we twijfels over hebben. Probeer het, minimaal 1 maand, maar dan wel écht! Met volledig commitment ondervinden of het werkt, maar wel meteen een reflectiemoment inplannen over 1, 2 of soms 3 maanden.

Sta open voor verrassingen; ideeën die briljant leken pakken soms helemaal niet goed uit en andersom. Daarnaast blijken de oorzaken waarom initiatieven goed of slecht uitpakken vaak ergens anders te liggen dan wij verwachten.

Door te blijven experimenteren verrassen we onszelf. We blijven openstaan voor ideeën die niet de onze zijn. En dat zorgt voor creativiteit en leren!

Onderzoek wijst uit dat teams, die als doel hebben om te leren (en dus ook fouten durven en mogen maken), beter presteren dan teams die als doel hebben om te presteren.

Dus experimenteren bevordert creativiteit, leren én presteren!

Persoonlijk contact

En dan als laatste, iets dat toch te vaak over het hoofd wordt gezien: zoek contact met je collega’s en/of klanten! Ook als deze inhoudelijk minder afweten van de thematiek. Het is mij al vaak gebeurd dat 15 minuten bellen en door slechts één vraag of één opmerking, je creativiteit wordt gestimuleerd. Niet doordat de ander een super creatief idee heeft, maar doordat je door zijn/haar vragen op een andere manier naar de situatie gaat kijken.  Misschien wel meer wanneer het juist niet hun expertise is.

Zie jij nog andere bouwstenen die creativiteit kunnen stimuleren? Laat het ons weten in een comment!

Benieuwd hoe Fresh Habits jouw team kan helpen om creatiever te worden? Fresh Habits is er voor je!