Laten we eerst eens kijken naar de algemeen (en wetenschappelijk) geaccepteerde definitie van innovatie:
“De bewuste introductie en toepassing binnen een rol, groep of organisatie van ideeën, processen, producten of procedures, die nieuw zijn voor de betreffende afdeling en die ontwikkeld zijn om een aanzienlijk voordeel op te leveren voor het individu, de groep, de organisatie of de bredere samenleving”(West & Far, 1990, p. 9).
Een belangrijk element in deze definitie is dat ‘toepassing’ hier onderdeel van is. Hiermee verschilt innovatie van creativiteit, waarbij ‘toepassing’ geen onderdeel is (Anderson, De Dreu & Nijstad, 2004).
Waarom is dit belangrijk?
Omdat verschillende karaktereigenschappen en vaardigheden nodig zijn in verschillende fases van innovatie. Degene die in staat zijn om nieuwe ideeën te genereren, zijn vaak niet degene die goed zijn in het implementeren van deze nieuwe ideeën. En degene die goed zijn in de implementatie, zijn vaak weer niet de personen die de vernieuwende ideeën bedenken.
Op een individueel niveau is de persoonlijkheidseigenschap consciëntieusheid in het algemeen beschouwd als de beste voorspeller van werkprestatie. Wanneer we echter kijken naar het verband tussen consciëntieusheid en innovatief gedrag dan blijkt hier een negatief verband tussen te bestaan (Guo, Su & Zhang, 2017). Het tegenovergestelde is het geval bij de persoonlijkheidseigenschap Openness to Experience. Deze eigenschap blijkt de beste voorspeller van innovatief gedrag (Bear & Oldham, 2006), terwijl deze eigenschap geen positieve relatie heeft met werkprestatie.
In ons recente onderzoek (den Hartog, Runge, Reindl & Lang, 2019) hebben we gekeken naar het effect van teamsamenstellingen in relatie tot innovatief gedrag, wat weer een ander beeld naar voren brengt. We vonden dat team homogeniteit van extraversie en consciëntieusheid is geassocieerd met hogere team innovatie. Ons onderzoek doet ook vermoeden dat variantie in team persoonlijkheid over tijd belangrijker wordt in relatie tot team innovatie. Hierop bestaat echter een uitzondering voor extraversie, waarbij ook over tijd minder variatie blijft zorgen voor meer team innovatie. In de praktijk kan dit betekenen dat verschillen tussen team leden kan leiden tot minder communicatie; minder extraverte leden spreken zich niet uit en hun ideeën gaan hierdoor verloren. Of leden uiten het niet wanneer ze het oneens zijn, waardoor conflict kan ontstaan.
Teams bestaande uit meer extraverte personen zijn vermoedelijk het meest innovatief. Maar, teams die bestaan uit voornamelijk introverte personen zullen nog altijd innovatiever zijn dan teams waarin grote verschillen zijn qua extraversie.
Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag: Moet iedereen innovatief zijn? Nou, iedereen moet een bijdrage kunnen leveren aan het innovatieve proces. Dit betekent niet dat iedereen creatief hoeft te zijn, wat vaak als betekenis wordt gebruikt van innovatief. Sterker nog, niet iedereen moet creatief zijn omdat je dan als team kun eindigen met veel ideeën, maar weinig realisatie en implementatie van die ideeën. Idealiter bestaan teams uit de persoonlijkheden passend bij de fase van het innovatieve proces
Tot slot, het is belangrijk dat we stoppen met het verwarren van innovativiteit met creativiteit en flexibiliteit. Innovativiteit is een brede term die zo ook gebruikt moet worden om verkeerde beslissingen te voorkomen.
Wil je hier eens over verder praten met Fresh Habits? Klik hier voor onze contactgegevens.