Onze ideale organisatie – deel 3 – inspiratie

In deze reeks van 3 blogs hebben we het over drie thema’s die wij centraal zouden zetten binnen onze ideale organisatie maken. In de vorige blogs hebben we het gehad over Kwetsbaarheid en Transparantie; Deze week behandelen we ons laatste thema ‘Inspiratie’.

Een inspirerende donderdagochtend

Na drie dagen stevig door te hebben gewerkt, stap je op donderdagochtend in de auto met een stiekeme glimlach op je gezicht. Donderdagochtend is voor jullie team de “inspiratieochtend” en jouw favoriete ochtend van de week. Vorige week gaf een collega een presentatie over de cursus voetbalcoach die hij volgt. Een aantal van de lessen van deze opleiding wilde hij graag met het team delen. Deze week komt er een externe partij een workshop geven over conflicten. Volgende week komt een belangrijke klant van jullie vertellen over hun nieuwe strategische plan. En jullie hebben zelfs een keer een boks training gedaan, gegeven door jullie manager. Jullie hebben flink gelachen en ook flinke spierpijn gehad. Bijna alles mag, het mag echter niet over de inhoud van het werk gaan.

Een half jaar geleden zijn jullie hiermee begonnen. In het begin was er weerstand tegen. Moeten we dan iets gaan verzinnen, omdat het móet? Dit soort vragen kwamen op. En de eerste twee maanden leek dit ook zo te zijn.
Na verloop van tijd blijkt echter dat inspiratie zorgt voor nieuwe inspiratie. Door geïnspireerd te raken, worden jullie nieuwsgieriger en leergieriger. Er zijn ondertussen eerder te veel thema’s dan te weinig.

Welke inspiratie jullie krijgen is een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisatie en de medewerkers. De organisatie faciliteert dat écht iedereen erbij kan zijn op donderdagochtend. Er is ook een budget om af en toe externe partijen uit te nodigen. De onderwerpen en behoeften komen echter van de medewerkers. Regelmatig geven de medewerkers ook zelf een presentatie of workshop, vanuit hun eigen levenservaring. De organisatie faciliteert dan twee uur voorbereidingstijd, wat vanuit enthousiasme om je eigen ding te kunnen laten zien al snel twee extra avonduren kost. Daar valt echter geen onvertogen woord over.

De voordelen

Als team leren jullie elkaar beter kennen. Jullie band wordt sterker en daarmee het onderling vertrouwen, wat cruciaal is binnen de samenwerking. Er ontstaat meer onderling begrip. Daarnaast raken medewerkers er vertrouwd mee om met nieuwe informatie/aanpakken/etc. om te gaan. Dit geeft hen het vertrouwen, dat ze in staat zijn om met nieuwe situaties om te gaan, waardoor ook (daadwerkelijke) bedrijfsveranderingen net ietsje minder lastig worden.

InspiratieDaarnaast zorgt deze inspiratie voor creativiteit. Jullie blijken zelfs uit het boksen lessen te kunnen leren om moderner samen te werken. Er volgen nieuwe samenwerkingsafspraken en af en toe rollen er zelfs nieuwe producten uit. Wat dat betreft ben je heel benieuwd naar de sessie van volgende week (strategie van jullie klant), want dit heeft jullie de vorige keer de informatie opgeleverd om jullie product aan te passen en relevant te laten zijn voor jullie klanten. Wat steeds belangrijker is in deze moderne tijd. Vroeger deden accountmanagers dit, maar samenwerken/-sparren blijkt veel effectiever te zijn. Ondanks alle goede bedoelingen bleek er toch informatie verloren te gaan, wanneer enkel de accountmanager de verbindende schakel moest zijn.

Een inspirerende organisatie

Net als bij Kwetsbaarheid en Transparantie vragen wij ons af wat er nodig is om Inspiratie centraler te stellen binnen een organisatie. Hieronder een aantal van onze ideeën:

  • Inspiratie moet een continuproces worden met prioriteit. Niet 3x per jaar, maar wekelijks. Niet wanneer het toevallig past in de agenda, maar zorgen dat het past!
  • De organisatie moet inspiratie faciliteren door er tijd voor vrij te maken en enig budget voor te geven aan de teams zelf. Ook wanneer de cijfers meer onder druk komen te staan.
  • De medewerkers moeten inspiratie ten minste 4 maanden een kans geven en écht meedenken. Ondanks dat dit in het begin lastig kan zijn.
  • De organisatie en de medewerkers moeten worden meegenomen in de vraag ‘hoe individuele leermomenten buiten het werk voor collectieve inspiratie op het werk kunnen zorgen?’.
  • Medewerkers moeten accepteren dat niet elke sessie even nuttig voor ze zal zijn. Dus niet alleen stil staan bij de vraag ‘heeft deze sessie me iets opgeleverd?’ maar ook stilstaan bij de vraag ‘levert het collectief aan sessies me voldoende op?’
  • Leidinggevenden moeten het lef hebben om erop te vertrouwen dat deze sessies geen verloren tijd zijn. Op de korte termijn zullen teams wellicht een achterstand oplopen hierdoor, maar op de lange termijn wordt deze ruimschoots ingehaald.
  • …………

De lijst is echter zeker niet compleet en wij zijn benieuwd naar andere ideeën! Zet deze zeker even in een comment!

Benieuwd naar deel 1 over kwetsbaarheid? Klik hier.
Benieuwd naar deel 2 over transparantie? Klik hier.