Periodiek (team)onderhoud

Bij veel machines doen we het al: onderhoud. Onze auto krijgt niet alleen de verplichte apk, nee deze krijgt jaarlijks een kleine en grote beurt erbij. De boiler wordt gecontroleerd. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. 

Er zijn ook legio voorbeelden waar we het niet doen, maar wel zouden moeten doen. Mijn oude wielrenfiets Teamonderhoudbijvoorbeeld: Ik onderhoud mijn nieuwe wielrenfiets aanzienlijk beter dan de oude. De oude gebruik ik voornamelijk bij slecht weer (daar wordt mijn nieuwe vies van en dat is zonde). Dit gebrekkig onderhoud zorgde echter voor een mankement. Het heeft me tijd, geld en frustratie gekost voordat ik de oorzaak vond. De fiets hing de helft van de tijd onbruikbaar aan de muur. Ondertussen waren er nog meer ‘kleine’ haperingen ontstaan, waardoor het onduidelijk was wat nou de directe oorzaak was. Hier moest ik eerst achter zien te komen.  

Kortom: Onderhoud is belangrijk. Altijd. Voor Alles en Iedereen. En toch doen we (te) weinig aan onderhoud, helemaal wanneer het gaat over onszelf en onze (werk)relaties. Gelukkig zien we wel een verschuiving; mensen gaan met een coach aan de slag, zelfs wanneer er geen ‘probleem’ is. Wat in mijn ogen een goede stap is. Even een moment om uit te zoomen en te kijken of het echt goed gaat en je echt met dingen bezig bent waar je gelukkig van wordt. Een persoonlijk APK’tje. 

Vaak worden wij pas benaderd door bedrijven wanneer er problemen zijn in of met teams. Leuke opdrachten voor ons en gave trajecten, maar zeer energie, tijd en geldconsumerend voor de organisatie en de teams, ook omdat de directe oorzaak vaak nog niet zo makkelijk te achterhalen is. Teams die niet goed functioneren leiden tot ergernissen, frustraties, uitval, mindere resultaten, verhoogde werkdruk en nog veel meer. De waan van de dag versterkt dit en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.  

Onze oproep is daarom ook om niet met teams om te gaan zoals ik deed met mijn oude wielrenfiets. Zorg dat team onderhoud een onderdeel is van de dagelijkse praktijk.  

Waarom vooraf investeren in een gezond team? 

  • Voorkomen is efficiënter dan genezen! Het kost net als bij mijn fiets meer tijd om erachter te komen welke wrijving nou het echte probleem veroorzaakt.  
  • Een prettige werkcultuur heeft op heel veel fronten voordelen; van het behouden van talent tot het nemen van verantwoordelijkheid. 
  • Net als bij mijn oude fiets, voorkom je dat mensen ongelukkig en onbruikbaar thuis zitten.
  • In teamsessies komen zaken aan de orde vóórdat ze een ‘probleem’ gaan worden. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je het kunt herstellen of wellicht kan voorkomen. (Bij mijn fiets zijn de onderdelen aardig vastgeroest, waardoor regelmatig een onderdeel 24 uur in de olie moet staan voordat ik verder kan. Met goed onderhoud duurt dit slechts 5 minuutjes – zie de overeenkomst).  

Wil jij team onderhoud ook een nieuwe gewoonte maken? Laten we dan eens vrijblijvend praten! Fresh Habits staat voor je klaar. Hier vind je onze contactgegevens.