Het menselijk brein is briljant en stupide tegelijkertijd. Enerzijds heeft het brein namelijk het vermogen om zonder actief na te denken informatie te verwerken en verbanden te leggen. Vaak is dit de basis voor creativiteit. Anderzijds is ons brein er vaak volstrekt oncomfortabel mee, wanneer problemen nog onopgelost blijven of opdrachten nog niet uitgevoerd worden. Waardoor we onszelf (veel) te vaak niet de tijd gunnen om ons briljante brein effectief in te zetten. Dit briljante, creatieve brein functioneert namelijk vooral tijdens slaap, rust en sport, zo bevestigt de wetenschap.
Zelf kan ik ook wat onrustig worden van onopgeloste problemen. Daarnaast hebben zowel Sophie als ik deze onrust vaak bij anderen gezien in de tijd dat we werkzaam waren als assessment-adviseur. Vaak noemen mensen dit oplossingsgerichtheid. De vraag waar oplossingsgerichtheid vandaan komt, vind ik hierbij cruciaal. Komt oplossingsgerichtheid écht voort uit bijvoorbeeld creativiteit? Of komt oplossingsgerichtheid voornamelijk voort uit het oncomfortabele gevoel dat problemen met zich meebrengen?
Laatst liepen we hier bij Fresh Habits zelf ook tegenaan. We hadden de kans om een offerte uit te brengen. Er zat wat haast achter bij deze klant, wij waren enthousiast en vrij snel bepaalden wij een aanbod voor de vraag. We hadden een prima offerte uitgebracht en tegelijkertijd had ik het onderbuikgevoel dat er nog een beter idee zou gaan komen.
Wij waren niet de enige die een offerte uitbrachten, dat wisten we. We hebben de offerte verstuurd voor de deadline en kregen deze helaas niet gegund. Een paar dagen na de deadline stond ik te douchen. Ik was totaal niet bezig met deze niet gegunde offerte en opeens schoot mij een oplossing te binnen die precies de kern van de klantvraag raakte. In alle bescheidenheid ben ik ervan overtuigd dat we deze offerte met dit idee hadden binnengehaald. Wat we echter niet goed deden: we creëerden niet de tijd voor onszelf om ons onbewuste brein, onze creativiteit, te laten functioneren.
Wat wij hieruit mee willen nemen richting de toekomst, is dat we vaker om tijd vragen. Niet meteen de oplossing aan willen reiken, maar durven vertrouwen op ons onbewuste brein. Mensen zullen ons dus ook vaker gaan horen zeggen: “kunnen we hier over (tijd x) op terugkomen?” Soms zal dit wennen zijn voor onze gesprekspartners, maar wij geloven dat dit de kwaliteit ten goede gaat komen!
Om eens over na te denken als lezer: maak jij bewust het onderscheid tussen oplossingen die voortkomen uit ongemak en oplossingen die voortkomen uit creativiteit? Durf jij te vertrouwen op je onbewuste brein? Vraag jij om extra tijd aan je baas of collega(‘s) op zo’n moment?
Word je hier bewust van, vraag om extra tijd, soms een kwartiertje, soms 2 dagen, soms een week, maar doe het!
Albert Einstein was zijn tijd op vele vlakke vooruit. Ook wat betreft dit, hij zei: “It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer“.
Benieuwd hoe jullie dit in kunnen zetten om creatiever samen te werken? Neem vrijblijvend contact met ons op. Hier vind je onze contactgegevens.